Deze hete gadget bespaart ons 30 dagen handwerk (per boot)

17 november 2021

Boten bouwen van afvalplastic (met de hand) is een meditatieve, doch tijdrovende business. Vraag onze vrijwilligers maar. Dit nieuw stuk gereedschap bespaart ons 30 volle dagen handwerk. Dus kunnen we nóg meer boten bouwen!

‘Zeg, jullie hebben vast nog wel wat resten oud metaal voor ons liggen.’ Met die vraag ging Edwin op de koffie bij Barend Schermer van Schermer Installatietechniek in Hoorn. Drie maanden later had Clean2Anywhere er een handig stuk gereedschap bij: een buigoven die werkt op zonne-energie.

‘Wat is een buigoven überhaupt? En wat moet je ermee?’ Die vragen kunnen we ons goed voorstellen. Als je boten bouwt van afvalplastic, is een buigoven een handig stukje techniek. Een werkboot bestaat namelijk uit zo’n 500 onderdelen. En die worden stuk voor stuk met de hand gemaakt door onze vrijwilligers, jongeren en statushouders die hier komen via Werksaam Westfriesland. Deze mensen staan vaak al langere tijd buiten het arbeidsproces en ontdekken hier al boten bouwend waar ze goed in zijn.

Een winstgevende tool

Maar goed: 500 onderdelen maken met de hand, daar heb je dus heel veel handen voor nodig. En heel veel tijd. Zeker het zagen en uitbeitelen van de twee dozijn halfronde spanten (voor de niet-kenners: de ‘ribben’ van het scheepje) is een tijdrovende precisieklus. Om je een beeld te geven: één vrijwilliger is 1 à 1,5 dag bezig met één spant. Vermenigvuldig dat met 24…

‘Dat moet makkelijker én sneller kunnen’, dacht Edwin, oprichter van Clean2Anywhere. Eerder hadden we het buigwerk van de kielbalk van de boten al uitbesteed. ‘Maar hoe mooi zou het zijn als we dat zelf op de werf kunnen doen, en dan ook nog eens volledig op zonne-energie?’

Zoals je eigen oven thuis

Daar komt Schermer in beeld: in samenwerking met Edwin ontwierp het bedrijf een machine waarin de plastic spanten verhit kunnen worden. Die buigoven werkt als een heteluchtoven. We leggen de plastic planken er zo’n zeven uur in op 130 graden. Ze smelten niet, maar worden buigbaar door de hitte. Dan duwen we de planken in een mal en zetten we ze vast tot ze zijn afgekoeld.

Daar heb je een heel team en goed teamwork voor nodig, zoals je kunt zien:

Kortom: de buigoven is goed stuk gereedschap dat onze vrijwilligers een hoop tijd én hoofdpijn scheelt. Concreet: de verwachting is dat de bouw van één enkele werkboot hiermee 1 tot 1,5 maand verkort kan worden.

En hoe sneller we klaar zijn, hoe meer boten we kunnen bouwen, en hoe meer mensen we kunnen helpen in hun persoonlijke groei en het creëren van een nieuw toekomstperspectief. Want uiteindelijk draait het ons niet alleen om plastic en boten, maar ook om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. 

Geen rocket science

En dat is precies hoe die buigoven van Schermer bij ons terechtkomt: we streven hetzelfde doel na. Barend Schermer: ‘Ik kan met een zak met geld aankomen, maar het is veel leuker om iets voor een lokale organisatie te doen. Zo blijven we ook op de hoogte van wat er bij mensen in de omgeving speelt, bijvoorbeeld bij deze jongeren en statushouders.

Als bedrijf in installatietechniek kunnen we niet direct iets voor hen betekenen, maar we kunnen wel iets bijdragen met iets waar wij goed in zijn: techniek. Met de buigoven helpen we ze met een goed stuk gereedschap.’

What’s in it for Schermer zelf? Natuurlijk weten we dat de technieksector gigantisch veel handjes nodig heeft. De buigoven is geen ingewikkeld apparaat: ermee om leren gaan is geen rocket science. ‘Maar het kan wel een mooie kennismaking zijn met het vak’, zegt Barend. ‘Wanneer je zo’n buigoven in een spannende context zet zoals de bouw van een boot, staan er opeens allerlei mensen omheen. Als je daarmee een paar mensen enthousiast kan maken, dan is dat mooi meegenomen.’

SHARE THIS STORY