';

Bouw van onze schepen

Wij bouwen 17e eeuwse schepen van afvalplastic

We gaan fluitschip bouwen, een 17e eeuws vrachtschip. Maar om dit schip te kunnen bouwen, maken we een aantal tussenstappen. We beginnen met kleinere scheepjes. ‘Start small, but start today’, zeggen wij. Want zo is het ook met ieder kleine duurzame actie die je verricht. Met al die stapjes bewegen we ons richting die circulaire maatschappij.

boten evolutie

Bouw van een fluitschip

Waarom een fluitschip? Simpel: omdat het nog niet kan. Het huidige gerecyclede plastic is niet sterk genoeg om op die schaal te bouwen. Daarvoor moeten we nog veel experimenteren en ontdekken. Bovendien is het door zijn afwijkende vorm en maat een innovatief vrachtschip en dat bracht welvaart mee. De 17e eeuw in het algemeen staat model voor dat vernieuwende denken. Handelslieden wisten dat op zoek naar nieuwe kansen, je voorbij de horizon moest varen. Die nieuwsgierigheid naar het onbekende en er gewoon voor gaan, dat omarmen wij ook.

Daarnaast is het fluitschip een enorm schip en dat bouwen we natuurlijk niet alleen. Het schip fungeert als een magneet: het verbindt ons met iedereen die mee wil op deze ontdekkingsreis. Zo brengen we een grote beweging op gang naar de circulaire maatschappij en ontdekken we samen de bouwstenen voor de toekomst.

fluitschip

Bouw van de werkboten

We beginnen klein met de bouw van een 17e eeuwse werkboot, een bijboot van het Fluitschip. Een essentieel scheepje, want zonder de werkboot kon een Fluitschip niet uitvaren. Ook voor ons is dit een belangrijk bootje: we leren de historische scheepsbouwkunst en verkennen plastic als bouwmateriaal.

Die schepen bouwen we niet alleen: iedereen mag meedoen. Jong, oud, en uit alle lagen van de samenleving. Want iedereen heeft potentieel, als je het maar wil ontdekken. Zo bouwen wij de werkboten met vrijwilligers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders. Een flink deel stroomt uit naar betaald werk, studie of maakt een grote persoonlijke groei door. Zo blijkt de bouw van schepen niet alleen voor de maatschappij als geheel, maar ook voor de ontwikkeling van de mensen binnen die maatschappij.

werkboot vrijwilligers

Bouw van een speeljacht

Het Speeljacht is een tussenstap op weg naar het fluitschip. Dit 17e eeuwse speeljacht is een bijzonder schip: het is het eerste plezierjacht om te ‘spelevaren’. Ook voor ons is dit een uniek schip. We ontdekken niet alleen nieuwe technieken, maar bouwen ook met een ander type plastic: gerecycled PET. Nooit eerder is er zo’n groot functioneel object gebouwd uit afvalplastic.

speeljacht

Omdat dit namelijk (nog) niet kan! Daarom voeren we experimenten uit samen met de top van de polymerenindustrie om dit materiaal verstevigen. Dat gaat zeker niet vlekkeloos, maar dat is het plezier van ongemak. Want van al onze fouten leren we. En als onze experimenten lukken, reiken we sectoren als de bouw en industrie een nieuw bouwmateriaal aan. Zo ontketenen we met de schepen een nieuwe gouden eeuw!

Nieuws en Updates

Deze hete gadget bespaart ons 30 dagen handwerk (per boot!)

Boten bouwen van afvalplastic (met de hand) is een tijdrovende business. Vraag onze vrijwilligers maar. Dit nieuw stuk gereedschap bespaart ons 30 volle dagen handwerk.

Share