Zo ontstond onze eerste handelsmissie ‘Clean2Amsterdam’

Onze werkboot kreeg een ereplek in de parade van Sail Amsterdam 2020. En toen ging Sail niet door. Dus... toen bedachten we onze eigen handelsmissie: Clean2Amsterdam.

Share
PlasTik: update#5

"Het gerecyclede afvalplastic moet twintig keer zo sterk worden, dan kan het gebruikt worden", legt Esmée Amsen uit over de doelstelling van haar onderzoek. Op de buigbank voert ze testen uit. Het materiaalonderzoek is cruciaal om de bouw van het VOC-schip uit afvalplastic mogelijk te kunnen maken. "Een mast van dertig meter maken uit gerecycled plastic, is nu nog ondenkbaar."

Share
17e eeuwse palen krijgen nieuw leven: “Fundament van innovatief VOC-schip uit afvalplastic”

"Overal waar de Zuiderzee aan de dijk stond, stond vroeger een 17e eeuwse paalwering", legt archeoloog Michiel Bartels uit. In totaal ging het om vele tienduizenden palen. Met een ecologische ramp in Noorwegen met kale fjorden als gevolg. Met de aanleg van het Hoornse stadsstrand, krijgen zo'n honderddertig van deze historische palen een nieuwe bestemming: op de scheepswerf van Liesbeth en Edwin ter Velde die werken aan de bouw van een VOC-schip uit afvalplastic.

Share
Horinees Edwin laat hoop op Sail met zijn VOC-boot van afvalplastic varen

Afval is nog geen rotzooi in de ogen van Edwin ter Velde. Als het aan hem ligt, gooien we niets meer weg en gaan we afval juist gebruiken. Hij bouwt dan ook een VOC-schip van plastic afval. Een hoogtepunt is de onthulling tijdens Sail Amsterdam, maar Edwin is er al van overtuigd dat het evenement niet doorgaat. Toch blijft hij optimistisch en bouwt hij de boot af, om in de zomer alsnog naar Amsterdam te varen - of er nu publiek is of niet.

Share
Mijn ‘veer’krachtige crisismanager

Vandaag werk ik thuis. Van achter mijn bureau kijk ik uit over de rivier “de Zaan” die achter ons huis loopt. De zon schijnt en in de tuin zie ik een paar meesjes gemoedelijk struinen naar wat eten. De wereld is mooi. Toch zit er veel onrust in mijn lijf. Gevoed door onzekerheden....

Share
PlasTIK; update #4

De scheepswerf van Edwin en Liesbeth ter Velde aan de Schelphoek in Hoorn is uitgegroeid tot sociale werkplaats. Niet alleen vrijwilligers maar ook de dagbesteding en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bouwen mee aan de VOC werkboot uit afvalplastic.

Share
Ik heb altijd gedacht dat ik twee linkerhanden had!

Mijn naam is Cor Gietema, en ik ben sinds kort als vrijwilliger gaan werken op de locatie van Clean2Anywhere bij Kaap Hoorn.... Voor mij is het project in eerste instantie een stap vanuit de bijstand terug in de samenleving of de maatschappij.....

Share
PlasTIK; update #3

Leerlingen van het technasium van middelbare school OSG West-Friesland maken uit afvalplastic nieuwe pennen. Na een bezoek aan de scheepswerf van Edwin en Liesbeth ter Velde, waar een boot uit afvalplastic gebouwd wordt, zijn de leerlingen bezig met het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen uit afvalplastic.

Share
PlasTIK; update #2

"Wat doen we toch met de wereld? De wereld geeft ons zoveel liefde en dan geven wij de wereld plastic. Dat kan toch anders". Zo luidt de duurzaamheidsboodschap van de 9-jarige Romy uit Hoorn. Sinds de zomer zet ze zich in als stadsjutter voor de bouw van een VOC-schip uit afvalplastic.

Share
PlasTIK; update #1

"Ik houd niet van op de barricade staan, maar als we met zijn allen zo doorgaan, verandert er niets." Dat vindt pionier Edwin ter Velde, die samen met zijn vrouw Liesbeth een knotsgek idee heeft: een VOC-schip bouwen van afvalplastic.

Share